The Secret var slett ingen hemmelighet

Boka "The Secret"

Boka The Secret av Rhonda Byrne ble utgitt i 2006. I denne boka blir en av livets lover – den såkalte Law of Attraction – fremstilt som en hemmelighet.

Ja, en godt bevart hemmelighet, ifølge Byrne – vel å merke inntil boka hennes avslørte den for verden!

Pøh!

Jeg kan herved bevise at det er tull.

(The Law of Attraction sier m. a. at tanker er ting; at det du fokuserer på, det får du mer av; og at du skaper din egen virkelighet ved hjelp av tankene dine.)

 

Ned fra min egen bokhylle har jeg hentet denne boka, skrevet av en amerikansk forfatter ved navn Barbara Berger:

Boka "De 10 mentale lovene"
Originalens tittel lyder: Mental Technology – Software For Your Hardware.

På norsk heter den «De 10 mentale lovene – på veien til kraft».

Utgivelsesår: 2000, altså 6 år før The Secret ble utgitt.

Her er en fotokopi av starten på kapittelet om den tredje mentale loven – Loven om fokusering:

side 41

Det du fokuserer på, det vokser, altså. Her er litt mer fra samme kapittel:

side 43

Valget er ditt. Ditt fokus er med å bestemme hvordan det går med den vonde skulderen, står det. Noen som ser parallellen til The Secret ennå?

Hva om jeg tar med et par fotokopier også av kapittelet om den tiende mentale loven – Loven om manifestasjon:

side 95

side 96

Tanker er ting, står det. Og: Hvis tankene er harmoniske og gode, vil også resultatet bli harmonisk og godt.

Den godeste Rhonda Byrne hadde nok lest Barbara Bergers bok, hun, tenker jeg, og tok deretter en spansk en…

signatur

Du kan skrive en kommentar, eller opprette tilbaketråkk fra din egen nettside.
 • Hehe.. Joa.. Nå er ikke Law of Attraction i seg selv noen hemmelighet akkurat. Boken til Rhonda Byrne heter bare «The Secret» for å gjøre det hele litt mer mystisk og spennende. Men det er sant at kjennskapen til denne loven var ganske bred fra før. Men som det også går frem i filmen/boken, så var det stort sett rike mennesker som visste om dette. Så sånnsett var jo The Secret filmen som virkelig bragte budskapet ut til et større publikum.

  Forresten er filmen basert på boken The Science of Getting Rich, skrevet allerede i 1910.

 • Dette er slettes ingen hemmelighet. Idretten har brukt denne teknikken i «evigheter», det samme har mange andre som jobber med fokus og personlig utvikling. Dette handler mye om affirmasjoner og selvhypnose, som jeg bruker en god del og som for eksempel var med på å fjernet tannlegeskrekken min. Dette har sammenheng med at angst og redsel er irrasjonelt og ikke kan behandles i bevisstheten, men må til underbevisstheten. Selvhypnose er velkjent og en effektiv metode som kan gi store resultater, men fullt så latterlig som «the secret» er den ikke som praktisk talt lover deg den summen penger som du fokuserer på. Og gir det ikke resultater, så er det selvsagt fordi du ikke har forstått hemmeligheten.

 • Hei Sindre,

  At boka fikk tittelen The Secret «bare for å gjøre det hele litt mer mystisk og spennende», hvor har du det fra? Selve boka forteller meg noe annet:

  Fragments of a Great Secret have been found in the oral traditions, in literature, in religions and philosophies throughout the centuries. This centuries-old Secret has been understood by some of the most prominent people in history: Plato, Galileo, […]

  Now The Secret is being revealed to the world. For the first time, all the pieces of The Secret come together in an incredible revelation that will be life-transforming for all who experience it.

  At filmen er basert på ei bok fra 1910, som du sier, er jo bare enda en bekreftelse på hvor feil Byrne fremstiller dette.

  Til sammenligning: Barbara Bergers bok fra 2000 påberoper seg ikke å ha en slik betydning for verden. Også den kom ut på det vanlige markedet (lille meg i lille Norge har den jo i bokhylla).

 • Sissel,
  Ja, det var kjent stoff for mange, det der. Derfor oppfatter jeg det som useriøst når det fremstilles som avsløring av en hemmelighet. Jeg fikk boka som takkegave av ei venninne for et år siden, men har fremdeles ikke giddet å lese den. Har dog lest endel OM den, og blir saktens litt nysgjerrig på om boka virkelig sier at negative og vonde hendelser er ens egen skyld, slik noen hevder. Inntil videre stiller jeg meg noe tvilende til det.

  Vi har visst samme erfaring med å bli fri fra tannlegeskrekk :o) Jeg skrev litt om min prosess i gamlebloggen (her).

 • Leila

  Hi everybody,
  It’s been a while since the above discussion, but I stumbled upon it by coinsidence, so let me say a few things anyway.

  The Secret and Barbara Berger’s books are based on some old so called theories in what they call The Science of Mind (look it up on Wikipedia, and Sindre mentioned it as well).

  Her books in general are based on The Science of Mind and other authors in this tradition, Emmet Fox to mention one. For that matter it’s important to mentioned, that her books are not based on genuine Barabara Berger thinking but usuallly in its core based on othe peoples thoughts and theories and rewritten in BB’s language.
  You can call the concept of «årsag og virkning» a law. You could also call it logic or common sense. My mother used to say: The reason for having this lousy job is because you dropped out of school. She did’t know a thud about The Science of Mind!
  See! If you want something here in life you focus and work for it And we all know it, with or without catchy books.
  Be a critical reader, check the sources and never stop wondering where it all comes from.

Powered by WordPress