Torden er ikke farlig, meteorologer

Det lynte og tordnet her i Stavanger i går kveld, akkurat som TV2s værvarsel hadde forutsagt at det ville. Storm Weather Center, som de heter, har dog en noe pussig fremstilling av fenomenet, må jeg si. Når TV-meteorologene melder om at det kommer til å bli lyn et sted, sier de at det blir «fare for torden».

En skulle nesten tro at de mangler kunnskap, men de snakker nok mot bedre vitende bare. Og nettopp det irriterer meg.

Hva er vitsen i å snu ting så på hodet og fremstille det som om torden er farlig? Tenk for eksempel på barn; de snapper ofte opp ting de hører voksne si og suger det til seg som lærdom, de. Og dette er jo bare tøv, det er da lynet i seg selv som er det farlige, ikke lyden av det. – Det blir fare for lyn, skulle meteorologene ha sagt.

Hvis vi ikke korrigerer språket i henhold til den kunnskap vi har, ender vi opp med å prate en masse meningsløst tull.

Et annet eksempel jeg kan komme på i farten er hva man kaller det fenomenet som oppstår når Månen passerer i bane mellom Jorden og Solen:

Jordformørkelse 
På tross av det vi i dag vet, nemlig at deler av Jorden formørkes fordi Månen kaster skygge, benevner man fremdeles dette som en «solformørkelse» – som om det er Solen som blir formørket eller «spist opp av Månen», slik de trodde i oldtiden.

 

signatur

Du kan skrive en kommentar, eller opprette tilbaketråkk fra din egen nettside.
Powered by WordPress