Når barselstiden blir mer stress enn kos

Barselstid er ikke hva det en gang var. Det er med vantro jeg leser at man som fødende ved Universitetssjukehuset i Stavanger i dag, knapt får tid til å føde ferdig før man blir sparket ut. I innlegget Kvinneforakten ved sjukehuset beskriver Solveig Grødem Sandelson opplegget på barselavdelingen – en virkelighet jeg synes virker både trist og skremmende, men mest av alt uverdig.

Som nybakt mor og barn får man tilbringe kun 1 døgn på «barselhotell» før man blir sendt hjem (max 2 døgn for førstegangsfødende)! Alle dagens måltider må kvinnene innta nede i hotellets restaurant. Det vil si at de må være kledde, rene og presentable allerede til frokost første dag. Og forresten; det gjelder å skynde seg før serveringen stenger…

Les mer om det stressende opplegget i Sandelsons innlegg på Stavanger Aftenblads nettside (snarvei i første avsnitt).

Store alpakka, sier jeg bare. Hva skjer? Det er 17 ½ år siden jeg fødte barn. Året var 1991, og i likhet med fødselen to år tidligere, fikk babyen og jeg være på sykehuset i 6 døgn. Oppholdet på barselavdelingen var en herlig tid, som jeg minnes med glede. Sykepleierne stod på pinne for oss fra tidlig til sent, og noe av poenget var da også at den nybakte moren skulle få hvile ut og komme seg til hektene etter fødselen.

Jeg husker at jeg sov godt der. Søvnen ble bare avbrutt når en smørblid sykepleier kom tuslende inn på rommet om natten med en liten bylt i armene som var sulten. Da jeg skjønte at det var min baby som kom (ikke hennes som jeg delte rom med), ble jeg så glad og ivrig etter å se og holde ham, at ikke bare melken (!) men også lykken sprengte på innenfra. Sykepleieren la nurket inntil meg i senga, slik at vi kunne amme og kose. Etterpå kom hun og hentet ham igjen, for nattlig bleieskift og stell. Selv ble jeg liggende og sovnet igjen som en stein, helt til det samme ritualet gjentok seg noen timer senere. Om morgenen fikk vi frokost på senga.

For hver dag ble jeg mer og mer opplagt og uthvilt. Det var så godt! Etter 5-6 dager følte jeg meg klar for å dra hjem. Å komme hjem med babyen var deilig i seg selv, men jeg tror at opplevelsen hadde nær sammenheng med dagene forut for hjemkomsten. Døgnene på barselavdelingen la et grunnlag jeg mener var vitalt for resten av barselstiden. Et sentralt stikkord i så måte var hvile.

Barselstid skal være kos, ikke stress!

signatur

Du kan skrive en kommentar, eller opprette tilbaketråkk fra din egen nettside.
Powered by WordPress