Slanking og helse

Nå har jeg vært i tenkeboksen en god stund. Ja, jeg har bedrevet mer tenkning enn slanking en periode nå. Mitt Prosjekt Ned i vekt er ikke ennå fullført, men etter 2 ½ år innser jeg at dette med slanking er noe jeg ikke lengre klarer å engasjere meg for. Tanken på å «bli slank» er blitt mindre vesentlig for meg enn andre ting – som helse, først og fremst.

God helse er et tema som opptar meg stadig mer. Det har fortsatt med kropp å gjøre, og jeg mener fortsatt at kroppsvekten har betydning for helsa. Dessuten; så overvektig som jeg var for 2 ½ år siden, og så andpusten som jeg ble av å bevege meg (med tilhørende smerter i brystet), var det uten tvil det å gå ned i vekt som var det viktigste jeg kunne ta tak i akkurat da.

lailasommer11Etterhvert som kiloene forsvant, ble formen bedre, og jeg kunne trene mer intenst. Senere la jeg om kostholdet til lavkarbo, hvilket skulle vise seg å gi enda flere helsemessige gevinster: Utslett på huden forsvant, og det samme gjorde magetrøbbelet jeg så ofte var plaget med. Bedre tannhelse må også nevnes. Jeg har ikke hatt hull i tennene siden jeg begynte med lavkarbo, og tannlegen har bemerket at det er stor forskjell på før og nå!

På et tidspunkt hadde jeg gått såpass ned i vekt at jeg kunne forlate «stormote»-avdelinger og begynne å kjøpe klær ved vanlige klesbutikker.

Dette har vært litt av en reise. Selv om det fortsatt er et stykke igjen til det uttalte målet mitt (å veie 69 kg.), er livskvaliteten allerede såpass forbedret at jeg vil betegne forskjellen som skjellsettende. Jeg merker at det å være i form og ved god helse betyr mer for meg enn hvilket tall vekten stopper på.

En viktig årsak til at jeg føler det sånn, er nok også de kronisk vonde armene mine, som til stadighet setter meg ut av spill. Forrige uke kunne jeg både øve på piano og gå lange turer i naturen uten problem. De siste fire dagene har jeg sittet her med smerter i venstre skulder, som stråler ned gjennom armen. Når jeg da kompenserer ved å bruke høyrearmen desto mer, går det etterhvert ut over den, også. Slik blir jeg nokså immobilisert. En slik påtvungen passivitet trigger i neste omgang min trang til å overspise, og så har en det gående.

Hva jeg derfor ønsker meg, er ikke først og fremst en slank kropp, men en frisk, sterk og fit kropp!

Jeg fikk booket en time hos fastlegen mandag om 1 uke, men jeg har såpass vondt at jeg nå har ringt og fått fremskjøvet timen til i ettermiddag. Jeg er nokså sikker på at skulderen er betent. Det er ikke første gang det skjer, heller. Dette har jeg hatt to ganger før – én gang i hver skulder. Hva det kommer av, aner jeg ikke – og akkurat dét er veldig frustrerende. Hadde jeg bare visst hvorfor dette skjer eller hva jeg gjør galt, så kunne jeg ha unngått det!

Nå har jeg brukt tre formiddager på å skrive dette innlegget – med høyre hånd – så nå skal jeg avslutte. Når jeg etterhvert blir frisk fra dette her, skal jeg for alvor begynne å trene opp kroppen, slik at den blir sterkere og mer motstandsdyktig. Da blir det ikke å handle om slanking, men om å holde seg fit og i form! Så får den videre vektnedgangen heller komme som en konsekvens derav. Kan hende velger jeg å opprette en ny blogg i den anledning, uten hovedfokus på slanking, men det får jeg bestemme senere.

Both comments and pings are currently closed.

6 kommentarer til “Slanking og helse”

 1. Jane. sier:

  Hei.
  Har fulgt med på bloggen din-utrolig inspirerende.Begynte å lese på bloggen din-og plustelig så ble det stilt.Ble egentlig litt lei meg:-(
  Ha en fin helg:-)
  Jane.

 2. Laila sier:

  Hei hei, Jane!
  Så hyggelig at du har fulgt med bloggen og blitt inspirert. Nå har det vært stille en stund, ja, men det betyr ikke at jeg anser meg ferdig med vektnedgangen – eller med bloggingen. Den videre utviklingen vil jeg også blogge om, men som skrevet ovenfor, vurderer jeg å fortsette på en ny blogg – med en annen tittel enn «slankeblogg».
  Takk, og god helg til deg òg :-)

 3. Cecilie sier:

  Hei
  Er enig med deg at helse og sunn kropp er viktigere enn hva en badevekt skal fortelle en. Jeg holder selv på å slanke meg men har noen kilo igjen jeg også. Men nå merker jeg at det å kunne trimme, leve sunt og bare ta vare på seg selv blir viktigere enn dette tallet. Det å rett og slett føle seg vel og at kroppen spiller på lag. Kjekt hvis du fortsetter en ny blogg som vi kan følge :)

 4. Laila sier:

  Hei Cecilie!
  Ja, ikke sant! I den første perioden var det naturlig for meg å fokusere på vekt og slanking, for med en BMI på 32,9 var jeg var så tung at alt var et ork. Men alt er relativt, og når fedmen er borte og problemet har flyttet seg til muskulaturen, blir en mer bevisst på viktigheten av hvordan en bruker kroppen i det daglige.

  Jeg har lyst til å opprette en ny blogg, men vet ikke helt hvilket navn/tema/tittel den skal ha i så fall. Funderer litt på det. Kommer uansett til å informere om evt. ny blogg her inne. Kjempehyggelig at du har lyst til å følge med videre :) Takk for kommentaren!

 5. marit sier:

  Hei Laila!
  Ble veldig glad da jeg leste innlegget ditt. Har sjøl lagt den berømte lista altfor høyt i mange år. Det gjelder å jobbe med seg selv å finne ut hva som er viktigst. Helsa er viktig, og ikke minst stoppe opp innimellom å tenke på hva man har utrettet. Ønsker selv å gå ned fem kg til, men minner meg selv på at jeg på ni mnd gikk ned 17kg også. Bruke litt tid på å stabilisere vekta, det er også en prosess.
  Du ser veldig flott ut på bildet!! Hilsen fra Marit.

 6. Laila sier:

  Beklager sen respons, Marit. Jeg anser meg ferdig med denne bloggen, men du skal ha takk for besøket/kommentaren!
  :-)

Powered by WordPress | Find Cheap Phones at Bestincellphones.com. | Find the Best CD Rates online, Free Cell Phone Deals and Fat burning Furnace Review