Hva skal samlivsformen hete?

Vi lever sannelig i en spesiell tid. Snart blir det slik at et formelt innstiftet samliv mellom kvinne og mann ikke lengre kalles noe spesielt. Fra å hete ekteskap, som i dag (og i århundreder før), blir samlivsformen snart navneløs. Tenk det! "Ekteskap" blir jo snart omdefinert og vil gå over til å bli en fellesbetegnelse for både en- og tokjønnede, formelt innstiftede parforhold. Vi får ikke noe eget ord for den varianten av disse som man til enhver tid måtte prate om, for eksempel den man selv gjerne lever i.

Hva er vitsen i å innskrenke vårt ordforråd slik? Snart kan jeg ikke lengre nøye meg med å si at "jeg er gift" eller "jeg lever i ekteskap" for å fortelle hvilken samlivsform jeg lever i. Jeg må legge til noe mer informasjon for å gjøre meg forstått, for eksempel "heterofilt…", eller jeg må føye til at "det er en mann".

Dette gjør ikke en trønder glad. Vi foretrekker å si ting kort, konsist og rett på sak. Ved bruk av så korte og treffende ord som mulig, blir budskapet enkelt og effektivt formidlet. Snart går ikke det lengre.

Jeg er altså gift. Enn så lenge betyr det akkurat det jeg ville si. Men nå som foreningen mellom kvinne og mann snart ikke heter noe, lurer jeg på hva jeg skal referere til den som i fremtiden? "Foskistrun", kanskje? Eller hva med "Bjemdofe"? Ja, jeg bruker bare fantasien, jeg. Andre forslag? Et eller annet ord må vi jo ha. Samliv innstiftet mellom kvinne og mann har tross alt ikke gått SÅ av moten ennå, at vi ikke skulle behøve en egen benevnelse for det.

Relaterte poster:

signatur
Du kan skrive en kommentar, eller opprette tilbaketråkk fra din egen nettside.
Powered by WordPress