hudosen.no Les resten av innlegget »

Inkonsekvente holdninger til barns rettsvern

Barn er definitivt blant dem som får sine interesser dårligst ivaretatt i vårt rettssystem. De er tross alt "bare barn", liksom. Som barn anses vi å ha mindre menneskeverd enn voksne, virker det som.

En mor i Telemark skal ha mishandlet sin 4 år gamle datter. Etter lovens hovedregel tilsier dette ubetinget fengsel, men moren slipper å sone fengselsstraff fordi hun er omsorgsperson, meldte TV2 sist uke. Dette har fått mange til å reagere, blant annet på Facebook, hvor noen har kommentert:

– Burde det ikke vært omvendt. Fått fengsel fordi hun var omsorgsperson […]?

– Skulle ha fått dobbel straff fordi hun er omsorgsperson!!

Angivelig mener flere at det å inneha omsorgsrollen burde tilsi skjerpet straff istedenfor strafferabatt. Jeg følger absolutt tankegangen, men samtidig kan jeg ikke unngå å observere en viss inkonsekvens her. For i de tilfellene hvor krenkelser begås mot barnevernsbarn, ja der er folk kjapt ute med å forsvare omsorgspersonen(e). Da kommenterer mange:

"Alle mennesker kan gjøre feil, også barnevernsansatte" – og så nøyer man seg ofte med den betraktningen.

"Pytt pytt, sånt som skjer" med andre ord. Barnevernsbarn er blant de mest rettsløse av oss alle. Urett begått mot biologiske barn får ihvertfall mediedekning, om ikke annet – med dertil sterkt engasjement fra folk i kommentarfeltene. Men når så du sist en avis lage overskrifter som: Barnevernsleder slipper fengsel, for eksempel for å ha brutt straffeloven §261 og regelrett kidnappet barn? At TV2 unnlater å poengtere slikt har jeg vist eksempel på tidligere.

Det å ha omsorg for barn som sin yrkesmessige oppgave, burde ikke det gjøre det desto mer straffbart å begå overtramp mot barnet?Vi blir ikke så indignerte på barnevernsbarns vegne at det gjør noe. Når en omsorgsperson krenker barnet, er det etter samfunnets oppfatning tydeligvis en formildende omstendighet dersom omsorgsrollen er ens yrkesmessige oppgave, ens jobb. Hvorfor er det sånn? Jeg sier som vedkommende i kommentarfeltet: Burde det ikke vært omvendt? Det å ha omsorg for barn som sitt arbeid, sin profesjon, burde ikke det gjøre det desto mer straffbart å begå overtramp mot barnet?

Det har med ansvar å gjøre. Når vi reagerer på at en mor slipper fengselsstraff for å ha mishandlet barnet, er det naturligvis fordi vi mener at det følger et ansvar med det å ha omsorgen for barn. Ergo må man også kunne stilles til ansvar, mener vi. Hvor blir det av dette kravet når det er barnevernet som begår maktovergrep (mot barn de enten har overtatt- eller ønsker å overta omsorgen for)? Ikke får overtrampet noen rettslige konsekvenser for dem – de får ikke engang samfunnsstraff, som denne moren ble idømt. Ei heller later nordmenn flest til å være særlig opptatt av at barnevernsarbeidere som begår injurier mot barn, må stilles til ansvar. (Heller ikke media – eller våre politikere, for den saks skyld.)

Svært mange utviser en tilgivende holdning til barnevernsovergrep. Hvorfor er vi villige til å la offentlig oppnevnte omsorgspersoner slippe det straffeansvaret vi pålegger private? Er overgrepet mindre alvorlig når det skjer i kraft av ens stilling? Eller er det slik at barn som kommer i kontakt med barnevernet, ikke regnes som fullverdige mennesker med samme krav på rettsvern som oss andre?

Coleslaw – slik jeg liker den

Coleslaw er en favoritt her hjemme, og jeg lager det ofte. Det er super lavkarbomat og kjempegodt som tilbehør til grillmat og kjøtt, hva enten det måtte være pulled pork, pølser eller grillet kylling. Ja, til og med til juleribbe har vi hatt coleslaw! :-D

Jeg er blitt forespurt om å dele min oppskrift på coleslaw, så her er den.

NB! Mengden av kål og gulrot står ikke oppgitt, da det vil avhenge av hvor stor porsjon du skal lage på en gang. Selv tar jeg mengden på øyemål, for så å tilpasse mengden av saus deretter.
IngredienserIngredienser:
hodekål
gulrot
Hellmanns majones
creme fraiche
Dijon-sennep
Worcestershiresaus
eplecidereddik
salt
pepper
Stevia-pulver
Les resten av innlegget »

Over 4000 krever at barnevernet blir gransket

Fakkeltog Oslo 13. des. 2013

Forrige fredag fikk Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet overlevert en mappe med underskriftene til over 4000 norske borgere, med krav om at det foretas en gransking av barnevernet.

I forkant av overrekkelsen ble det arrangert et fakkeltog. Toget startet ved Oslo S og endte opp ved Stortinget, hvor politisk rådgiver Ronny Røste mottok dokumentene på vegne av barneminister Solveig Horne. Folk fra flere deler av landet reiste til Oslo denne dagen for å delta i markeringen.

Media har ikke vist noen interesse for saken. Jeg har ikke sett den nevnt med ett ord hverken i noen avis eller på TV-nyhetene. Det er ganske forstemmende, og desto viktigere blir det jo da å blogge.

Her er et videoklipp fra fakkeltoget:

 
og her er et klipp fra overleveringen av dokumentmappen med underskriftene:
 

 
Kampanjen kan underskrives her: http://www.underskrift.no/vis.asp?Kampanje=4635

Scrabble-treff med lokale wordfeudere

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg, liker jeg Wordfeud og er med i æresligaen. I går ble det arrangert Scrabble-treff for ligafolk i Stavanger-regionen, så da benyttet jeg anledningen til å møte andre medspillere ansikt til ansikt. Det ble riktig så trivelig! :-)

Fem stykker av oss møtte opp på Bøker Og Børst, en liten og veldig koselig kafé i sentrum. Til å begynne med var vi bare fire, så da begynte vi med å spille mot hverandre to og to.

scrabblere

Ovenfor: Anitalyngoy og gbd13 spiller mot hverandre. Nedenfor er det jeg og LoboKID som spiller.
Les resten av innlegget »

Når systemvern blir viktigere enn barnevern

Fredag 2. august hadde advokat Svein Kjetil Lode Svendsen et innlegg i Stavanger Aftenblad (papirutgaven) vedrørende barnevernet og hvordan de hever seg over lov og domstol. Barnevernssjef i Stavanger, Gunnar Toresen, har reagert på dette og gikk ut med et tilsvar i avisen sist lørdag.

Innlegget til Svendsen omhandlet det rettssikkerhetsmessige problemet som oppstår når barnevernet nekter å etterleve avgjørelser fra fylkesnemnda og tingretten.

Som advokaten bemerket, fatter retten sin avgjørelse etter at hver av partene er blitt hørt og advokatene har fremmet sine argumenter – i barnevernssaker som ellers. Hvis barnevernets krav om offentlig omsorgsovertakelse ikke blir tatt til følge, er det altså fordi retten ikke kan se at det er tilstrekkelig grunn for det. Det er loven som stiller opp vilkårene for omsorgsovertakelse, og hvis ikke lovens vilkår er oppfylt, så er de ikke oppfylt. Da skal ei heller omsorgsovertakelse finne sted.

Men hva når barnevernet gjør feil? Når barnevernet benytter sin makt til å tvinge gjennom et vedtak som er opphevet.

Det er dette problemet advokat Svein Kjetil Lode Svendsen satte søkelys på i sitt innlegg. Tre ganger de siste to årene opplevde han selv at barnevernet nektet å etterleve avgjørelser fra fylkesnemnda eller tingretten. Les resten av innlegget »

En stor dag for David – og for meg.

David Foster

Hvor jeg var hen da Oddvar Brå brakk staven, det aner jeg ikke. Spør meg heller:

— Hvor var du da David Foster fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk Of Fame?,

for da svarer jeg:

— Jeg var der!!

Tildelingen ble markert med en åpen seremoni på gata utenfor Capitol Records-bygningen i Hollywood sist fredag, og jepp, jeg var der. :-)

David Foster har en spesiell plass i mitt hjerte. Det var han som – i en TV-dokumentar – gjorde at jeg som 15-åring begynte å komponere min egen musikk. Jeg husker ennå hvordan programmet vekket noe i meg.

Akkurat nå er jeg altså i Los Angeles. Dette er første gang på mine 46 år at jeg er i USA, og her i Los Angeles skal jeg kun være i 11 dager. Og tror du forsyne meg ikke at akkurat da, en av disse dagene jeg er her, da blir David Foster tildelt en stjerne på Hollywood Walk Of Fame – med en seremoni som jeg helt enkelt kan stikke bortom og være vitne til. For et sammentreff!

Les resten av innlegget »

Sjø! Vann!

Etter to dager i Las Vegas kjørte vi forrige søndag sørvestover mot California og Los Angeles. Med GPS-en innstilt på en gateadresse i West Hollywood ankom vi Beverly Terrace Hotel klokka 2050 lokal tid. Da var det ganske mørkt ute, vi var litt slitne og ville bare finne oss til rette og ta kvelden. Derfor ventet vi til neste dag med å kjøre ned til stranden og Stillehavet.

Det viste seg å være et veldig lite og koselig hotell vi hadde valgt. I bakgården kunne man forsyne seg med kaffe hele dagen, man fikk frokost der, og man kunne ta en røyk. Her ble vi i to netter.

Beverly Terrace Hotel
Les resten av innlegget »

What happens in Vegas, …

Nevada og Las Vegas ligger egentlig ikke langs Route 66, men i likhet med mange andre, tok også vi en avstikker opp dit fra Kingman i Arizona.

Vi ankom fredag 17. mai og ble der i to dager. Dette var altså forrige helg.

Jeg blir dessverre hengende etter med bloggingen – dels fordi vi ikke får tilgang til internett overalt, og dels fordi vi stadig er på farten hit og dit. (I skrivende stund er vi i San Simeon, California, hvor vi har tilbragt natten.) Men her er ihvertfall noen bilder fra Las Vegas:

Les resten av innlegget »

Moro i Arizona, deretter en nedtur

Vi er så mye ute om dagene, og vi går såpass mye, at jeg er helt utslitt når kvelden kommer. Derfor er det dessverre gått 6 dager siden jeg sist blogget. Nå er det torsdag formiddag her, og jeg sitter og skriver fra hotellet vårt i Los Angeles. Vi føler for å slappe av litt mer i dag, så da passer det fint å få blogget litt.

Følger du meg på Twitter, fikk du kanskje med deg at vi var i Las Vegas sist helg! Bilder og mer derfra kommer i neste post. Først må jeg bare fortelle litt mer fra Arizona.

Etter at vi forlot Williams, kjørte vi gjennom et lite sted kalt Seligman. Der hadde man funnet på litt kreative og morsomme ting for å få turister som oss til å stoppe.

Dukker i Seligman

I kiosken Snow Cap ville jeg kjøpe en is og presiserte at den måtte være «small» (alt er jo så stort her ellers). Ekspeditøren tok meg på ordet og rakte meg denne her:
Les resten av innlegget »

Powered by WordPress