Oppfordre til, eller advare mot… (Eh, hvordan var det igjen?)

På venterommet hos tannlegen i forgårs stod jeg og bladde i et moteblad. (Ja, jeg foretrekker å stå mens jeg venter. Sitte får jeg alltids gjøre i tannlegestolen, noen ganger så lenge ad gangen at krampa tar meg. Vel, nok om det…) Magasinet jeg bladde i, var Costume, og noe av det første som fanget blikket mitt, var dette:

Mager klesmodellAnnonsen med den radmagre modellen vekket umiddelbart en negativ reaksjon hos meg. Heldigvis rakk jeg akkurat å knipse dette bildet med mobilkameraet før jeg ble kalt inn.

En «merkelapp» nederst på bildet forteller at den anorektiske modellen (oops, det var visst klesdesignerens navn, ikke modellens) heter Stella McCartney. Det vil si; det står ikke uttrykkelig at hun (modellen) har anoreksi, men man ser jo av bildet at hun sannsynligvis har denne spiseforstyrrelsen. Dama ser definitivt ikke sunn og frisk ut.

Men modell, det er hun like fullt – og dermed et ideal for en betydelig andel av verdens kvinner. Tankene går spesielt til de unge som i sin streben etter «ideal»kroppen og -utseendet, utvikler spiseforstyrrelser, som i sin tur ødelegger både liv og helse. Og disse er ikke akkurat få. Hold deg fast: For tenåringsjenter i Europa er anoreksi den tredje største dødsårsaken, etter ulykker og kreft!

Sett på den bakgrunnen, ta en titt på bildet ovenfor igjen. Ser du noe som mangler? Det gjør jeg. Det er noe vesentlig som mangler ved annonsebildet ovenfor (og her har myndighetene en jobb å gjøre):

Det må bli påbudt å merke slike bilder – ikke med modellens navn, men med en advarsel. På samme måte som sigarettpakker skal merkes med «RØYKING ER HELSESKADELIG» og «RØYKING DREPER», bør man tydelig merke annonser som dette med informasjon om farene forbundet med ekstrem slanking og spiseforstyrrelser.

signatur
Du kan skrive en kommentar, eller opprette tilbaketråkk fra din egen nettside.
Powered by WordPress