Værsågod å plassere ansvaret der det hører hjemme

Jeg sitter i sofaen med laptopen på fanget, løfter blikket og ser plutselig den gamle kirka «mi» på TV-skjermen. Steinkjer Kirke, hvor jeg som ung deltok i utallige møter, gudstjenester og ikke minst Ten-Sing-øvelser. (Ja, jeg var personlig kristen i sin tid.) Jeg skrur opp lyden. Den hjertegode presten Geir Gravås dukker opp på skjermen. Ham har jeg ikke sett siden 1980-tallet, da jeg var leirleder for en gruppe av hans konfirmanter. Et artig gjensyn med ham. Men nok om det.

Jeg oppfatter at det snakkes om den drepte, norske soldaten i Afghanistan. Han var fra Steinkjer, og TV2 har tydeligvis vært der oppe og filmet litt.

Så er det ordførerens tur til å si noen ord i mikrofonen. Av en eller annen grunn finner han det for godt å servere den følgende påstanden, nemlig at den avdøde «gjorde en jobb på vegne av oss alle».

På vegne av oss alle!? Nei, ordfører, den blir for drøy!

Den drepte soldaten gjorde IKKE en jobb på vegne av oss alle. Snakk gjerne for deg selv, men kutt ut å forskyve ansvaret vekk fra de aktuelle beslutningstakerne og deres støttespillere. Slutt å pulverisere ansvaret for militære beslutninger over på oss vanlige, fredselskende mennesker i landet. Det skal vi ha oss frabedt! Om det enn er et tungt ansvar, plassér det der det hører hjemme!

signatur
Du kan skrive en kommentar, eller opprette tilbaketråkk fra din egen nettside.
Powered by WordPress