Økonomi, prostitusjon og andre næringsveier

Sigrun har blogget om den gangen hun som femteklassing besvarte en historieprøve angående «de viktigste næringsveiene i Norge i middelalderen». Hun hadde misforstått hva ordet næringsvei betød og ble senere flau da hun innså det.

Jeg tror jeg vet akkurat hvordan hun følte det, og jeg kan skrive under på at sånt er flaut. Selv presterte jeg nemlig i en samfunnsfagtime i 7. klasse å svare det følgende på spørsmålet «Hva er prostitusjon?»:

Prostitusjon er noe kvinner gjør med seg selv slik at de ikke kan få barn.

Bestevenninna mi, som også gikk i min klasse, har aldri glemt den gangen da jeg leste dette svaret mitt høyt. Hun synes visst at det øyeblikket var helt ubetalelig. Læreren skjønte at det var prevensjon jeg tenkte på og ryddet smilende opp i min begrepsforvirring. Jeg kunne ha sunket i et hull i gulvet da min uvitenhet om ting som angikk «sex og sånn» ble så pinlig avslørt overfor medelevene mine.

Antakeligvis var det den hendelsen som gjorde at jeg senere valgte å ta mine forholdsregler da jeg støtte på et begrep jeg var usikker på definisjonen av. På en historieprøve skulle vi redegjøre for hvordan den økonomiske situasjonen var i Norge på «den og den tiden» (husker ikke eksakt hvordan oppgaven lød). Plutselig ble jeg usikker på meg selv og engstelig for om jeg egentlig visste betydningen av ordet økonomi. I stedet for å ta sjansen og bevege meg ut på glattisen, med fare for å drite meg fullstendig ut, skrev jeg dette som svar:

Jeg vet ikke hva økonomi er.

For sikkerhets skyld var det like greit å erklære meg uvitende først som sist, tenkte jeg. Da jeg fikk besvarelsen tilbake, hadde læreren skrevet dette ved siden av:

Har du aldri hørt snakk om penger, jenta mi? ;-)

Igjen følte jeg meg skamfull. Dessuten var jeg like klok. Jeg visste allerede at økonomi hadde et eller annet med penger å gjøre, men hva og hvordan?! Se det turte jeg ikke å spørre om etter dette :-/

signatur
Du kan skrive en kommentar, eller opprette tilbaketråkk fra din egen nettside.
Powered by WordPress