Evaluering etter 1 uke med lavkarbo

Nå har jeg prøvd å leve på et lavkarbo-kosthold siden midten av forrige uke, det vil si cirka 9-10 dager. Eller forresten, «prøvd» er feil ord. Jeg har ikke bare prøvd å gjøre det, jeg har gjort det! Det har nemlig ikke vært noe problem. Nei, jeg vil faktisk påstå at det har vært gøy! Litt omstilling har det jo krevd, i og med at jeg plutselig ikke skulle spise hverken poteter, ris eller pasta, som jeg er så glad i – for ikke å snakke om sjokolade!! Jeg pleide tross alt å spise sjokolade hver dag, iblant opptil 50-75 gram.

Men jeg tok meg selv på ordet og gikk over til lavkarbo, slik jeg i forrige post konkluderte med at jeg burde. Forrige fredag testet jeg nivået av ketoner i urinen, og jammen hadde jeg kommet i ketose – en tilstand hvor kroppen forbrenner bare fett (ikke fett OG karbohydrater) til energi. Daglige tester ved leggetid har i ettertid vist at jeg har opprettholdt et middels til relativt høyt ketosenivå.

Dette hadde jeg virkelig sansen for. Det var spennende å teste seg med Ketostix om kvelden, og straks ble mitt Prosjekt Ned i vekt forbundet med noe gøy! Jeg begynte å føle en ny begeistring, noe jeg sårt trengte for å kunne lykkes med dette, tror jeg. Og hva skjer? Nå spiser jeg knapt sjokolade lengre – bare en og annen bit av og til. Freia Melkesjokolade, som er min favoritt, har jeg overhodet ikke rørt. I stedet har jeg kjøpt en litt mer eksklusiv type med 70 % kakaoinnhold og mye mindre karbohydrater. Den er ikke på langt nær så god som melkesjokoladen, men jeg føler likevel at tilfredsstillelsen er god nok, all den stund jeg faktisk kan tillate meg å spise sjokolade. Det er mye der det ligger hos meg. En diett som forbød meg å spise sjokolade, er jeg ikke i stand til å følge. Heldigvis er det heller ikke nødvendig! Dette fungerer jo!

Noe av det første jeg la merke til, er at det røde utslettet i panna mi har forsvunnet! Dét var jammen en gledelig konsekvens :-) Jeg antar at utslettet hadde sammenheng med all sjokoladen jeg spiste.

Jeg er også veldig glad i poteter, men det er ikke egentlig så vanskelig å kutte dem ut. Her er middagen jeg spiste på terrassen forleden dag:

dpp_0019

Til lunsj spiser jeg ting som tunfisksalat, eller egg, bacon og salat:

tunfisksalat1   eggbaconsalat

Brød klarer jeg ikke å slutte med. Til det utgjør brød en altfor integrert del av frokosten min spesielt. Men jeg har i det minste redusert mengden fra 2 til 1½ brødskive og gått over fra Kneippbrød til fullkornbrød (Fedon Lindberg, Vita eller Omega 3). Sistnevnte innehar 11,9 g. karbohydrater pr. 100 g.

I tillegg til kostholdsendringen har jeg mosjonert endel siden sist. Det er blitt to runder rundt store Stokkavannet, én tur i Sørmarka og én tur rundt Mosvannet – turer som har vart henholdsvis 1 t. 40 min., 1 t. 55 min., 1 t. 45 min. og 1 t. 10 min.. I morgen står Dalsnuten for tur. Der har jeg aldri gått før, så det blir kjekt å se litt andre omgivelser.

Jeg regner med (nei, jeg vet) at jeg har tatt av noe når jeg i morgen skal på vekten igjen. Jeg vil nok også klare å nå mitt delmål #2 om ikke så altfor lenge.

6 kommentarer til «Evaluering etter 1 uke med lavkarbo»

 1. Så utrolig flott Laila. Nå vet jeg ikke om du har hatt vektnedgang, men uavhengig av det vil jeg si følgende når jeg ser på tallerkenen din: Gulroten kan få deg ut av ketose – det er mye karbo i gulrøtter. Som tommelfingerregel kan du tenke på grønnsaker som positivt, det er først og fremst der du skal hente karboene dine, men hold deg til det som vokser over jorden.

  Brød er ikke bra, men jeg forstår at det er vanskelig å kutte ut. Kanskje du kan forsøke denne oppskriften? http://www.vedal.net/lavkarbo/?p=169

  Når og hvis du kutter ut alle disse karboene som jeg ser du inntar så anbefaler jeg deg å øke fettinntaket. Resultater vil komme raskt. Og en ting til, hvis du er i ketose og ikke har vektnedgang så spiser du «stoppere» – ikke alltid like innlysende hva det er, men det er lett å kutte ut.

  Hvis du ønsker matvarer å kose deg med så vil jeg tipse deg om at det finnes gele fra Heistad som er sukkerfri – mikset med krem (med Natreen sukkererstatning) så kan du lage nydelig fromage. Ellers finner du mange kjempegode oppskrifter her http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=45

  Og du kan kose deg med rødvin og baconcrisp :)

  Hold ut og du vil oppdage at du får et stabilt blodsukker, mer energi, plager forsvinner og ikke minst så blir humøret bedre.
  Fett er tingen.

 2. Sissel,
  Ifølge Matvaretabellen på ketose.no innehar norsk, rå gulrot 4 g. karbo pr. 100 g. (når en trekker fra fiberinnhold). På tallerkenen er det mindre enn 50 g. gulrot, men la oss for eksempel gå ut ifra 50 g.. Det utgjør 2 g. karbo. Er det så mye, da? Jeg forstår ikke dette, jeg trodde 2 g. var å anse som lite karbo :-/

  Jeg forstår at det bidrar til å øke det totale, daglige karboinntaket, for alt må jo legges sammen, slik som min 1 ½ fullkornbrødskive til frokost, som gir 4,8 g. karbo. Da er vi oppe i 6,8 g. (EDIT: Legg til de 5 g. karbo som jeg i dag har fått gjennom 16 g. sjokolade, og vi får 11,8 g. karbohydrater.) Jeg trodde dette fremdeles var lavt (?).

  Husk at jeg trener, også, flere ganger i uka. Hvis ikke alt dette vil føre frem, så skjønner jeg ingenting lengre.

  Jeg har registrert meg i det forumet. Sikkert mye bra der, ja.

  Takk igjen for kommentar og tips! Alle tiders :-)

 3. Nei, 4 karber er ikke mye hvis du har kontroll på det øvrige karboinntaket samme dag, og det ser det ut som du har. Flink du er :)

  Jeg er sikker på at du får resultater og at du vil oppleve store tilleggsgevinster, men hvis du mot formodning ikke skulle få det selv om du er i ketose, så ikke gi opp. Forklaringene er ofte enkle.

 4. Vil bare nevne en ting til Laila

  Daglige tester ved leggetid har i ettertid vist at jeg har opprettholdt et middels til relativt høyt ketosenivå.

  Man kan ikke være litt eller mye i ketose. Så lenge stixen har utslag så er du i ketose, altså du forbrenner ikke mer fett om stixen blir mer lilla. Blir den derimot mørkelilla kan det tyde på at du drikker for lite vann.

 5. Sissel,
  Ja, ikke sant. Jeg begynte å lure, men jeg har visst forstått det rett, ja.

  Kontroll og kontroll… Nå fant jeg plutselig ut at peanøttene jeg spiser, innehar 14 g. karbo pr. 100 g.! Oppdaget helt tilfeldig at det står på posen! Jeg hadde basert meg på Matvaretabellens oppføring av Peanøtter, salte, hvor det står at de innehar 0 – null – karbo! (7,7 minus 7,7 fiber). Tenkte derfor ikke mer over det, men bare hev innpå med god samvittighet. Det er ikke få håndfuller med peanøtter jeg har spist. Så viser det seg altså at det står noe helt annet på posen enn i tabellen. 14 g.! :-O Hvordan jeg har klart å være i ketose, det må gudene vite..

  Javel, så det er ikke noe som heter ketosenivå, i den forstand jeg tenkte. Hmm, det var kanskje verdt å få med seg. Takk! Jeg leste et sted at mørk lilla stix kan være tegn på dehydrering, ja. Har derfor sørget for å drikke nok vann :)

Det er stengt for kommentarer.