Lavkarbo – litt generell info

Da har jeg endelig fått skrevet litt generelt om lavkarbo, slik et par av mine lesere har uttrykt ønske om. La meg først presisere at:

De første 8 kiloene tok jeg av ved hjelp av trening. Foruten gåturer, gikk jeg på treningssenter 2-3 ganger pr. uke, hvor jeg brukte tredemølle, crosstrainer og sykkel, samt trente med vekter. I matveien gjorde jeg ingen nevneverdige endringer. Jeg spiste som alltid variert kost (også inkludert noe sjokolade). De neste 10 kiloene har jeg gått ned ved hjelp av et lavkarbo-kosthold kombinert med kun moderat mosjon (som gåturer, stavgang, sykling, samt litt sit-ups og vekter).

Om lavkarbo

Det finnes flere typer lavkarbo-kurer, for eksempel den nokså kjente Atkinsdietten. Den som jeg følger, heter Ketolysekuren (den anbefales kun dersom man trenger å gå ned 10-15 kg. eller mer). Felles for dem alle er at de er basert på et lavt inntak av karbohydrater i kosten, til fordel for desto mer fett og proteiner.

Vanlig forbrenning vs. ren fettforbrenning

I utgangspunktet bruker kroppen alle tre – karbohydrater, fett og proteiner – som energikilder eller brennstoff. Under et variert kosthold forbrennes alltid karbohydratene først, da dette krever minst energi (kroppen velger minste motstands vei). Deretter går organismen løs på fettet. Ved å redusere mengden karbohydrater man spiser, til et minimum, vil kroppen gå over i en tilstand hvor den forbrenner fett hele tiden. En slik forbrenningstilstand kalles ketose og er helt naturlig. Vi har alle vært i denne tilstanden – som regel uten å vite det. For eksempel er de fleste i ketose om morgenen, når det er lenge siden man har spist. Man vil også komme i ketose dersom man faster. Da vil kroppen begynne å tære på fettlagrene.

Ketoner, ketose og ketostix

Fettet brytes først ned til ketoner – ørsmå fettceller, og det er disse kroppen bruker som brennstoff når man er i ketose. Endel av ketonene skilles ut gjennom urinen, noe som følgelig vil gi utslag dersom man tester urinen med KetoStix eller KetolyseStix. Slike stix kan derfor fungere som en indikator på hvorvidt man er i ketose eller ikke.

Som nevnt skjer det samme hvis man inntar minimalt med karbohydrater i kosten. Når overgangen fra vanlig forbrenning til ketose (fettforbrenning) skjer som følge av slik endring av kostholdet, snakker vi om kostindusert ketose. Det handler ikke om å sulte seg, men om å velge ens matvarer med omhu. Man velger vekk mat som innehar mye karbohydrater (som søtsaker, brød, poteter, ris, pasta, frukt m.m.), og spiser i stedet mat som er rik på fett og proteiner.

Fet mat gir større metthetsfølelse enn karbo-mat, og du føler deg mett lengre. Man slipper derfor å gå rundt småsulten til stadighet, noe som er typisk når man spiser endel karbo-mat.

Utskeielser og konsekvenser

Så lenge en er konsekvent på lavkarbo i matveien, vil ketose-tilstanden vedvare. Kroppen vil altså forbrenne fett kontinuerlig, døgnet rundt. Dette vil igjen merkes på vekten, som vil gå stadig nedover. Det er viktig å være konsekvent når man går på lavkarbo – ikke bare for å opprettholde ketose, men spesielt på grunn av alt fettet man får i seg. Fett alene (eller fett + proteiner) går helt fint å spise uten å legge på seg. Det er når du for eksempel bringer inn et kakestykke oppi det hele (eller annen karboholdig mat) at det blir problematisk. Fett + karbo er nemlig den verst tenkelige kombinasjonen (medmindre man gjerne vil legge på seg, da er det jo utmerket). Med tanke på det høye fettinntaket i en lavkarbodiett, bør man derfor gjøre færrest mulig – helst ingen – unntak når det gjelder karbohydratene. Ellers vil alt bare virke stikk i strid med sin hensikt, og en vil legge på seg rimelig raskt.

Kosttilskudd

Idet man konsekvent unngår endel bestemte matvarer, går man også glipp av endel vitaminer og mineraler fra disse. Derfor er det anbefalt at man tar kosttilskudd. Ketolysekuren har utviklet spesielle tabletter for dette, som fås kjøpt enten på nettsiden ketolyse.no, eller i butikker hvor Ketolyse-produkter selges (d.v.s. endel Meny- og Ultra-butikker).

Vann

Sist men ikke minst er det meget viktig at man sørger for å få i seg nok vann når man går på lavkarbo – helst 2-3 liter pr. dag.

 
For mer info om Ketolysekuren, se www.ketolyse.no

Oversikt over forskjellige matvarer og deres næringsinnhold finner du her:
Den store matvaretabellen (ketose.no)

4 kommentarer til «Lavkarbo – litt generell info»

 1. Først nå fikk jeg med meg at det er lavkarbo du også går på. :)

  Veldig god post med forklaring på lavkarbo!

  Har du noe godt forslag til hva jeg kan gjøre når det hele har stoppet opp? Jeg holder meg stort sett jevnt der jeg har kommet, men det virker ikke som kroppen vil mer ned. Bør jeg kutte ned på fettet (noen har fortalt meg det), eller er det andre ting jeg bør se på?

 2. Hei Lothiane!

  Neimen om jeg vet. Vektnedgangen stopper opp iblant for meg, også, uten at jeg skjønner hvorfor. Kanskje er det enda mer mosjon som må til, eller kanskje spiser man litt for store porsjoner? (Det er jo ikke vilkårlig hvor mye en spiser, selv om det er lavkarbo.) Ellers har du kanskje hørt om såkalt «stoppere», se for eksempel hva Sissel skrev i en kommentar – HER.

  Å kutte ned på fettet tror jeg ikke er så lurt, for slik jeg har forstått det, er det viktig å få i seg nok fett. Etter å ha lest litt rundt omkring, har jeg begynt å lure på om jeg kanskje spiser for mye proteiner i forhold til fett, så jeg vurderer å prøve å snu på flisa (redusere proteinmengden til fordel for mer fett).

 3. Takk for svar!
  Jeg har nok vært for slapp i sommer. Det var kjempevanskelig å holde lavkarbo på ferietur, spesielt i Skottland (som jeg er veldig glad i, men det er grusomt høykarbo der). Likevel, jeg fikk restauranter til å bytte ut poteter etc med salat/grønnsaker, så det kunne vært verre. Men jeg har vel begynt å smake på ting igjen, som jeg ikke bør spise.

  Tid for skjerpings, det er av mye erfaring lettere å få til på høsten/vinteren, synes jeg.

  Kutte ned på kaffe og kanskje proteiner da.. og evt størrelsen på porsjonene. Jeg får kikke litt nærmere på det jeg får i meg, og se om jeg finner noen grusomme feil. :)

Det er stengt for kommentarer.