Et mål uten en plan er ikke SMART

Her en dag kom jeg over en setning som talte til meg:

A goal without a plan is just a wish.

Et mål uten en plan er bare et ønske. Det var en amerikansk kvinne som sa dette i en video på YouTube. (Som jeg tidligere har nevnt, liker jeg å se på YouTube-videoer.) Shanti heter hun, og i likhet med meg begynte hun å gå ned i vekt i 2008 og har fremdeles et stykke igjen til målet. I en video forrige uke inviterte hun seerne sine til å bli med på en 28 dagers utfordring, og det var i den forbindelse hun understrekte viktigheten av å ha en PLAN såvel som et mål å jobbe mot.

28 Day Challenge chartÅ vite hvor du skal eller hva som er målet ditt, er én ting. Men hvordan har du tenkt å komme deg dit? Uten en bestemt plan for dette, har du strengt tatt ikke et mål i ordets rette forstand, men bare et ønske. For å lykkes med en målsetning, må du ha en plan, sier hun og legger til at en slik plan må være både spesifikk, målbar, oppnåelig, realistisk og tidsbundet. Fem kriterier, altså.

Som en hjelp til å huske disse fem kriteriene, introduseres vi for begrepet S.M.A.R.T.-goal (S.M.A.R.T.-mål). Bokstavene S, M, A, R og T står for hvert sitt under-ord og kan således brukes som en sjekkliste når du legger din plan:

Specific (spesifikt)
Measurable (målbart)
Attainable (oppnåelig)
Realistic (realistisk)
Timebound (tidsbundet)

(På norsk blir det altså S.M.O.R.T.)

Dette har jeg ikke tenkt noe særlig over, må jeg innrømme – ihvertfall ikke så detaljert som dette. Men det var veldig interessant. Hvis jeg kikker tilbake på de syv delmålene som jeg har hatt hittil, så går de utelukkende på vekttap og hvor mye vekten skal vise (f. eks. "20 kg. vekttap" eller "veie <80 kg."). Det er alt. De sier ingenting om hva jeg skal gjøre. Noen konkret plan for å nå disse delmålene har jeg stort sett ikke hatt, ihvertfall ikke mer spesifikk enn at jeg skal «gjøre så godt jeg kan» med å trene og spise lavkarbo. (Et unntak var da jeg i februar-mars gjennomførte et eksperiment som innebar å: «trene minst 30 min. 6 dager pr. uke i 6 uker».)

Å gjøre så godt jeg kan, hva i huleste innebærer det? Det er jo så vagt som det kan få blitt! Så har jeg da også nylig erfart at ting lett sklir ut og at jeg kommer helt ut av rytmen, for så å gå opp i vekt. Kanskje på tide å gjøre mitt neste delmål om til et S.M.A.R.T.-mål?

Og så jeg som trodde jeg var smart da jeg for åtte uker siden besluttet å sette en tidsfrist for å klare «20 kg. vekttap». Jeg innser nå at det var alt annet enn smart. Ikke fordi det er dumt å sette en tidsfrist, men fordi målsetningen manglet en konkret plan. Det nærmeste jeg kom en slags plan, var dette som jeg skrev da jeg satte tidsfristen til 7. oktober:

For å klare det, må jeg virkelig stå på og trene iherdig hver uke. Så sant helsa holder og jeg får være frisk og rask, skal det ikke stå på meg.

Å «virkelig stå på og trene iherdig hver uke», hva innebærer det helt konkret? Hvor lange treningsøkter tilsier det, og hvor ofte? Dette henger i luften, uavklart. For at det skal være et S.M.A.R.T.-mål må planen som sagt være spesifikk og målbar (S+M), noe min plan ikke var. (Til gjengjeld var den oppnåelig, realistisk og tidsbundet (A+R+T), så det var jo i og for seg bra, men ikke nok.)

Er det derfor jeg ikke klarer å nå dette delmålet innen 7. oktober? (Det klarer jeg nemlig ikke.) Jeg tror faktisk svaret er ja. Jeg har ikke klart å opprettholde selvdisiplinen, og det tror jeg nettopp skyldes at jeg har manglet en spesifikk plan å forholde meg til. Til sammenligning kan man se tilbake på de 6 ukene i februar-mars som jeg nevnte ovenfor. Der hadde jeg en bestemt plan, og hva skjedde? Jo, jeg endte opp med å gjøre MER ut av det enn det som var planen!

Uten noen bestemt plan i utgangspunktet, er det altfor lett å ty til unnskyldninger for å la være å gjøre noe – ihvertfall virker det sånn for meg.

Jeg vil ikke ha unnskyldninger. Jeg vil ha mål! (jfr. Enten har du et mål, eller så har du en unnskyldning.)

S.M.A.R.T.-goal, here I come!

Nå skal jeg legge en plan for ukene fremover, som skal hjelpe meg mot neste delmål (som fremdeles er 20 kg. vekttap). Når planen er klar, vil jeg presentere den i en ny bloggpost :-) Sannsynligvis blir det en 28 dagers utfordring, etter samme mønster som den hun Shanti-dama på YouTube inviterte sine seere til. (Videoen hennes kan ses her.)

Hvis DU har et mål, har du i så fall en plan som fører deg dit?? Husk: Et mål uten en plan er bare et ønske!

2 kommentarer til «Et mål uten en plan er ikke SMART»

Det er stengt for kommentarer.